فهرست مطالب
طراحی فضای سبز شهری، هنر و علم ایجاد فضاهای سبز در محیطهای شهری است. فضاهای سبز شهری، ریههای تنفسی شهرها هستند. این فضاها نه تنها زیبایی بصری به شهر میبخشند، بلکه نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی شهروندان، کاهش آلودگی هوا، کاهش دمای محیط، افزایش تنوع زیستی و ایجاد فضاهای تفریحی و اجتماعی ایفا میکنند.
اهمیت طراحی فضای سبز شهری
ایجاد فضاهای سبز، آرامش روانی و جسمی را برای شهروندان فراهم و به کاهش استرس کمک می کند و از این جهت در بهبود کیفیت زندگی موثر است. همچنین با جذب آلاینده ها، کاهش آلودگی هوا،کاهش دمای محیط و ایجاد زیستگاه برای گونه های مختلف گیاهی و جانوری در بهبود محیط زیست تاثیرگذار است. وجود فضاهای سبز در اطراف ساختمان ها، ارزش املاک را افزایش می دهد و به علت وجود درختان؛ با ایجاد سایه و کاهش سرعت باد؛ به کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها کمک می کند. پارک ها و فضاهای سبز، مکان هایی برای تعاملات اجتماعی و انجام فعالیت های ورزشی نیز هستند.
اصول طراحی فضای سبز شهری
در هنگام طراحی فضای سبز شهری نیاز است تا عوامل مختلفی مورد بررسی قرار گیرد که از مهم ترین آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تناسب با اقلیم
نحوه ی انتخاب پوشش گیاهی باید متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه باشد به طوری که نیاز به آبیاری و نگهداری را کاهش دهد.
- توجه به نیازهای کاربران
لازم است تا طراحی فضاها با توجه به سن، جنسیت و فعالیتهای کاربران مختلف صورت گیرد به طوری که موجب رضایت همه ی سنین شود.
- تامین دسترسی آسان
جهت دسترسی آسان به فضاهای سبز، باید مسیرهای پیاده روی، دوچرخهسواری و همچنین فضا برای پارکینگ وسایل نقلیه در نظر گرفته شود.
- توجه به تنوع زیستی
به هنگام طراحی فضای سبز شهری بهتر است که از گیاهان بومی استفاده شود تا علاوه بر سازگاری بیشتر، برای پرندگان و حشرات آن منطقه نیز زیستگاه ایجاد شود.
- استفاده از مصالح پایدار
به منظور کاهش اثرات زیست محیطی باید در طراحی فضای سبز شهری از مصالح طبیعی و بازیافت شده استفاده شود.
انواع فضاهای سبز شهری
طراحی فضاهای سبز شهری برای موارد مختلف انجام می شود:
پارکها: پارکها بزرگترین و شناختهشدهترین نوع فضای سبز شهری بوده و دارای امکانات متنوعی مانند زمین بازی، پیست دوچرخهسواری، مسیر پیادهروی، آلاچیق و… می باشند.
باغها: فضاهایی با طراحی منظم و زیبا که معمولاً شامل انواع گیاهان زینتی، آبنما، مجسمه و المانهای شهری هستند. از باغ ها می توان برای استراحت، تفریح و حتی برگزاری مراسمات مختلف استفاده کرد.
میدانها: فضای سبز در میدانهای شهری، نه تنها به زیبایی بصری این فضاها میافزاید، بلکه نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی شهروندان، کاهش آلودگی هوا، کاهش دمای محیط و ایجاد فضایی برای آرامش و تفریح ایفا میکند.
- حاشیه خیابانها: شامل درختان، چمن، گیاهان زینتی و گلدان های شهری است که در حاشیه خیابانها، بزرگراهها و پیادهروها استفاده می شوند. این فضاها علاوه بر زیبایی، به کاهش آلودگی هوا و ایجاد سایه کمک میکنند.
- بامهای سبز: این فضاها بر روی بام ساختمانها ایجاد و علاوه بر زیبایی، به کاهش دمای ساختمان، بهبود کیفیت هوا و ایجاد عایق صوتی کمک میکنند.
- دیوارهای سبز: این فضا با کاشت گیاهان روی دیوار ایجاد شده و موجب زیباتر شدن شهر، کاهش آلودگی هوا، بهبود عایق حرارتی و صوتی ساختمانها و ایجاد زیستگاه برای پرندگان می شود.
مطرحترین فضاهای سبز شهری در جهان
سنترال پارک، نیویورک: پارک مرکزی نیویورک توسط فردریک لاو اولمستد و کالورت ووکس طراحی شده است. سنترال پارک بر توسعه فضاهای سبز شهری در سراسر کشور تأثیر گذاشته و به طور گستردهای به عنوان یک شاهکار معماری در نظر گرفته میشود. هدف اصلی طراحی فضای سبز شهری سنترال پارک ارائه تجربه زندگی روستایی به ساکنان شهری، مکانی برای فرار از استرسهای زندگی شهری و ارتباط با طبیعت و هموطنان نیویورکی بود. این پارک با گذشت بیش از ۱۵۰ سال، درحالیکه فعالیتهای تفریحی جدیدتری را در خود جای داده است، همچنان این هدف اساسی را فراهم میکند.
هاید پارک، لندن: هاید پارک یکی از بزرگترین و مشهورترین فضاهای سبز شهری در جهان و قلب تپندهی لندن است. طراحی فضای سبز شهری این پارک به گونه ای است که در سراسر پارک، مجسمههای بسیاری از شخصیتهای تاریخی و فرهنگی قرار دارند و میزبان رویدادهای مهم فرهنگی و اجتماعی است. این پارک با داشتن دریاچه مصنوعی و باغ گل های رز، مکانی آرام و زیبا برای قدم زدن، تفریح و استراحت است.
- بوتانیکال گاردن، سنگاپور: بوتانیکال گاردن در سال 1822 توسط سر توماس استمفورد، افسر و سیاستمدار بریتانیایی ساخته شد. در ابتدا هدف از ساخت این باغ انجام آزمایشاتی بر روی محصولات زراعی مثل میوهها، سبزیجات و… بود. اما امروزه به علت دارا بودن طراحی منحصر به فرد و استفاده از مبلمان شهری چشم نواز به یکی از جاذبههای گردشگری سنگاپور تبدیل شده که مصداق بارزی از بهشت روی زمین است.
- یویوگی پارک، توکیو: پارک یویوگی در سال 1967 میلادی افتتاح شد و در منطقه شیبویا، در کنار معبد میجی قرار دارد. این فضای سبز محبوب، مکانی برای استراحت و تفریح مردم توکیو است.
- پارک گولدن گیت، سانفرانسیسکو: ایده ایجاد پارک گلدن گیت در اواسط قرن نوزدهم مطرح و در سال 1870 کار ساخت آن؛ به عنوان یک پروژه بزرگ، برای تبدیل تپههای شنی و باتلاقی به یک فضای سبز زیبا؛ آغاز شد. پارک گلدن گیت هم شکل با سنترال پارک نیویورک است ولی مساحت آن ۲۰ درصد بیشتر از سنترال پارک می باشد و امروزه یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری در سانفرانسیسکو است.
چالشهای طراحی فضای سبز شهری
یافتن زمین مناسب برای ایجاد فضای سبز، به خصوص در شهرهای بزرگ دشوار می باشد. همچنین هزینههای نگهداری و توسعه فضاهای سبز، نیازمند بودجه کافی است و تغییرات آب و هوایی، انتخاب گیاهان و روشهای نگهداری را تحت تاثیر قرار میدهد. تیم تخصصی شرکت آریا تدارک شایگان با بررسی و تجزیه و تحلیل فضاهای شهری در تلاش است تا چالش های طراحی فضای سبز را به حداقل رسانده و بهترین شرایط جهت همکاری را به ارمغان می آورد.
آینده طراحی فضای سبز شهری
استفاده از فناوریهای نوین مانند سنسورها و سیستمهای آبیاری هوشمند برای مدیریت بهتر فضاهای سبز.
استفاده از طراح های مشارکتی به منظور مشارکت شهروندان در طراحی و مدیریت فضاهای سبز.
ایجاد فضاهای سبز چند منظوره که همزمان چندین کارکرد مانند تفریح، ورزش، آموزش و تولید غذا را داشته باشند.
از آنجایی که شرکت آریاتدارک شایگان ارائه دهنده کلیه ی محصولات مبلمان شهری از جمله سنگ فرش، ساخت نیمکت پارکی و ساخت سطل زباله پارکی، وسایل ست ورزشی و… می باشد می توانید تجربه متفاوتی از طراحی فضای سبز داشته و همچنین با استفاده از خدمات اجرای نورپردازی شهری از زیبایی بصری متناسب با فضاهای سبز بهره مند شوید.